Osztálymisék az Iskolában és az Óvodában

2017.03.28

"Dicsértessék a Jézus Krisztus!"

Köszönnek a gyerekek, amikor megérkeznek a hétfő reggeli évfolyammisékre, mintha mindig is így tettek volna. Szeptember óta, mióta a helyi általános iskola a Debrecen-nyíregyházi egyházmegye fennhatósága alá került, már annyi minden történt, s most az évfolyammisék szempontjából szeretném kicsit megnézni iskolánkat.


 

Kiindulópontnak pedig nagyon jó ez a köszönési forma. "Dicsértessék..." Furcsának hathat, pedig egész életünknek az Úr Jézus Krisztus dicséretéről kellene szólnia. Arról, hogy minden gyarlóságunk és esendősségünk ellenére mégis (legalább megpróbáljuk) dicsérni a Legszentebbet. Persze, kell még a gyakorlat, és ebben segít nagyon sokat az évfolyammise. Hétfőnként 2 osztály, vagy a komplett ovi jelenik meg templomunkban, hogy ott együtt dicsérhessük a mi Urunkat. Az iskolai füzetbe le van írva a Szentmise menete, ahonnan a gyerekek kileshetik a Liturgiában adandó 'válaszokat', ha még nem is tudták esetleg eddig megtanulni. S ők teszik is. Már nem kérdés, hogy jöjjenek-e ministrálni a srácok, jelentkeznek-e felolvasni a lányok. Ahogy haladunk az időben úgy lett az évfolyammise egyre megszokottabb és gördülékenyebb.

Építeni csak lentről lehet. Az alapokkal kell kezdeni, csak aztán a falak. Geszteréden is hasonló módszert követünk. Következetesen tanítjuk az ifjakat a helyes templomi viselkedésre, a prédikációban korosztálynak megfelelő stílusban igyekszem hozzájuk szólni, hogy ne unják a szentbeszédeket, hanem azokból minél többet tanuljanak. Hiszen ki tudja, melyik imádság lesz elég arra, hogy a Pokoltól megmentsen egy lelket. Volt már szó az alapvető illemről, az önvédelem fontosságáról, és lesz még szó persze szentekről, a világban található jó és rossz dolgokról, s lesz teológia, Egyháztörténelem.

Nem akarunk rájuk tukmálni semmit, de a Szentmise rendjébe beilleszkedni (testtartások, válaszok), és azon aktívan részt venni kötelező. Rend a lelke mindennek. Hiszen a Liturgia által tanulhatják meg az Istentisztelet helyes rendjét, tartást és lelki erőt ad a közelembe engedett Mindenható.

Ezekért is tartjuk fontosnak a rendszeres évfolyammiséket, melyeket minden hétfőn 08.00 kezdettel tartunk a római katolikus templomban. Erre örömmel hívjuk és várjuk a nem katolikus szülőket, rokonokat is (ha idejük engedi), ahol gyermekükkel, unokájukkal együtt tudják dicsérni a Mindenható szent nevét felekezettől függetlenül.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Kiss Zsolt Attila

atya